23/01/2020

VOLUNTARIAT Biblioteques al Sahara- gener 2020

Ho hem tornat a fer i estem molt contents de l’experiència. Un cop més hem ajudat a nens i nenes amb pocs recursos a tenir accés a la cultura, a la literatura, al llenguatge i a la lectura.

Del 2 al 10 de Gener vam estar muntant  una biblioteca a l’ escola El Kenz, al Sahara, a 25 km. D’Er-rachidia.

L’escola compta tan sols amb dues aules i un total de 55 alumnes que cursen de 1er a 6è de primària. Com que hi ha pocs espais, els nens i nenes es divideixen en 3 grups equivalents als cicles de l’E.P del nostre país: CI (1er i 2on), CM (3er i 4rt)  i CS (5è I 6è). Els tres grups tenen horari rotatiu de matí i tarda perquè tothom pugui fer classe cada dia .

VOLUNTARIAT  Biblioteques al Sahara- gener 2020

En aquest voluntariat hi hem participat 4 persones, 3 procedents de Catalunya  (Aina Bueso, Joan Puigdellivol i jo mateixa, Anna Huguet) i el professor natiu del Marroc  (Alí Oukassou)  contacte de confiança,  enllaç amb les escoles, traductor i guia.

El primer dia de viatge, vam anar a Er-rachidia a comprar un ventall de llibres per la nova biblioteca escolar: contes, novel·les juvenils, diccionaris, atles, llibres tamàtics i de coneixements, etc.  En  vam comprar prop d’un centenar, alguns nous i altres de segona mà, majoritariament en àrab i en francès.

També vam portar dues maletes plenes de material des de Catalunya: mapes mundis, contes en àrab  i en francès,  forro pels llibres, papers de colors, cel·lo, tisores, colors, pintura per fer murals a l’exterior, pinzells, objectes de decoració per l’aula, fitxes de control dels llibres i llibres de registre dels llibres…Vam tenir la col·laboració d’un pare d’un dels alumnes per fer els prestatges de la llibreria, ell es dedica a la fusteria i ens va voler ajudar des del primer moment.

Com hem comentat anteriorment, l’escola  El Kenz  te dues  aules i vam decidir posar dos prestatges amb llibres a cadascuna de les aules perquè els nens hi tinguéssin fàcil accés.

Primer es van classificar els llibres per edats i temàtiques, es van registrar i ennumerar en un llibre de registre. Després va venir la part més divertida, forrar-los i ordenar-los amb l’ajuda dels nens i nenes. S’ho van passar d’allò més bé forrant cada llibre! Ho van fer amb molta cura a l’hora que molt engrescats!

Durant els 3 dies que vam estar a l’escola vam gaudir molt de la companyia, el tracte i l’energia dels nens i nenes de l’escola. Era emocionant  veure com descobrien activitats que no havien realitzat mai i les duien a terme per primera vegada a la vida:  forrar  els llibres,  fer un mural a la paret amb pintura de mans, pintar amb pinzells sobre papers de colors, retallar fulls,  pintar amb colors, etc.

Hem descobert que les activitats plàstiques no tenen gairabé cabuda a les escoles del Marroc i ens alegre veure que aquest projete també ens serveix per engrescar-los en aquesta descoberta. Hem pogut treballar la creativitat amb els nens i nenes i conscienciar a la comunitat educativa de la importància que té innovar l’educació, fer partíceps als nens en les activitats, desenvolupar la creativitat a través de diferents activitats manuals, etc.

Era la primera vegada que pintaven amb pinzell i ho van gaudir molt. Els hi vam ensenyar a retallar els papers creant mandales i formes amb els forats retallats i per ells era veure màgia!  Amb el poc temps que teniem, vam intentar despertar una mica la seva creativitat amb materials desconeguts per ells. (La propera vegada hem de portar més tisores i més pinzells…) També vam tenir temps per jugar i intercanviar costums.

L’últim dia  els vam donar uns regalets que haviem portat per ells i ens vam despedir amb abraçades i agraïments. Per altra banda, mares de l’escola ens van portar tè i algunes pastes. Sempre que hi anem ens sentim molt ben cuidats. Sincerament estem molt agraïts per l’acollida de l’escola i les famílies.

En la nostra estada ens vam allotjar  uns dies a casa els pares de l’Alí  i altres a casa l’Alí en ple desert.  La família ens va cuidar moltíssim, vam gaudir de tertúlies i àpats en família.  Per cert! La gastronomía marroquí és molt interessant, a la tornada ens hem de posar tots a dieta perquè allà és impossible dir que no! Està tot boníssim!

Així que en resum,  tota la experiència va ser molt intensa, emocionat, gratificant i plena!  Ara ens toca idear i treballar la propera biblioteca, que esperem poder-la muntar ben aviat!

Si vols conèixer i veure en imatges una mica més d'aquest voluntariat, torbaràs més fotos a les nostres xarxes socials.

Volem agraïr a la fundació Ibada Sta, Maria la seva aportació  per poder comprar tot aquest material i fer possible aquest projecte. Moltes Gràcies.

També volem agraïr a la fundació Althaia i a Grup Bueso la seva aportació de material de merchandaising, samarretes, bosses, colors, etc.   Que ens van donar per entregar als nens i nenes. Van estar molt contents/es.

Si  tens ganes de participar en aquest projecte, posa’t en contacte amb nosaltres a anna@lleuredosmil.com


Anna Huguet


Navarcles, 20 de gener de 2021