Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei Més informació Aceptar

30/10/2019

10 “clicks” per a desenvolupar la teva Intel·ligència emocional

La intel·ligència emocional és el conjunt de capacitats i habilitats que permeten a l’individu ser conscient de les seves emocions i les dels demés; controlar-les, gestionar-les i expressar-les amb franquesa i empatia.

La vida és bonica però molts cops ens fa ensopegar, ens proposa reptes per a superar-nos una i altra vegada, ens fa estar entre l’espasa i la paret... ser intel·ligentment emocionals ens permet gestionar aquests moments, fer front a tot el que ens pot arribar i saber-ho gestionar sense tenir crisis emocionals ni ser reactius.

A continuació us deixem 10 “clicks” entesos com petits canvis, accions petites que ajuden a desenvolupar la teva intel·ligència emocional.

10 “clicks” per a desenvolupar la teva Intel·ligència emocional

 1.     Torna a casa

Diem tornar a casa quan permetem a la nostra ment estar en sintonia amb el nostre cos. És molt difícil controlar els nostres pensaments, la nostra ment està contínuament viatjant al passat i al present i molts pocs cops enfoca el present. ElMindfulnesso la meditació ajuden a trencar el ritme frenètic del dia a dia i permeten trobar aquest moment per connectar amb tu mateix; respirar, identificar el teu estat i sanar cos i ment.

Si t’animes pots començar amb l’aplicació Headspace, una apliació que guiarà el teu moment de Mind-fulness.


2.    
Parla dels teus sentiments

És molt important aprendre a expressar el que sentim i parlar dels nostres sentiments. Molts cops ens avergonyim de sentir tristesa, de tenir por,  amaguem la ira… Expressar el que sentim és una alliberació i no és símbol de debilitat. La nostra tradició i cultura des de fa molts anys ens ensenya a guardar els nostres pensaments i sentiments  per no semblar vulnerables, a somriure per cortesia i a amagar les pors. Practica ser més vulnerable i obert i t’adonaràs que el teu benestar millora.


3.      Reconeix les teves emocions

T’ajudarà a ser més intel·ligent emocionalment si comprens que negar, amagar o carregar-te a l’esquena sentiments i emocions no fa que aquestes desapareguin. Les emocions negades són com un volcà adormit i si nosaltres no som capaços de veure que si les amaguem poden ser reactives, al final el volcà explotarà i ens agafarà desprevinguts i  desprotegits. Hem de reconèixer les emocions, totes elles són necessàries. No n’hi ha de bones ni de dolentes, ni positives ni negatives, totes són necessàries. Pren consciència de les teves necessitats, del teu estat i comença a comunicar-ho i treballar-ho.

 
4.     Posa’t en dubte

Quantes vegades has pensat: “ tan de bo aquesta persona canviï”, - Ostres! Té cinquanta anys i segueix igual!-“ “-tinc l’esperança que maduri”. Nosaltres no podem canviar als demés però si que podem canviar nosaltres mateixos. No has d’esperar que ho facin als altres, canvia la teva perspectiva. Si tu canvies la manera de veure-ho i de fer, canviarà el teu entorn.  Dedica temps a pensar com reacciones davant les situacions i per què. Això t’ajudarà a crear nous patrons.


5.    
Descobreix el poder de les paraules

Les paraules tenen molt poder. Totes elles van carregades d’un significat emocional més important que el significat de la paraula en ell mateix. Per a cada persona provoquen associacions diferents i tenen repercussions diferents. Intenta escollir paraules amb càrregues positives i estar atent al que dius.

 
6.     Empatitza

A partir dels 5 anys som capaços de posar-nos al lloc d’un company, amic o familiar. Al dia a dia però ens oblidem d’aquesta capacitat i a vegades posem els nostres interessos per davant i actuem de manera egoista reconeixent només els nostres pensaments, emocions i arguments.

Intenta obrir la ment i intentar posar-te al lloc de l’altre persona, troba un punt en comú, si fa s l’esforç segur que t’adones que és més fàcil resoldre conflictes.

 
7.     Estima la Ira

La ira és una emoció necessària, ens ensenya a conèixer els nostres límits i a establir-ne pels altres, a defensar-nos i fer-nos valer. És una emoció poderosa que hem d’aprendre a gestionar de manera que la nostra resposta no sigui violenta per a nosaltres ni pels altres.

Quan estem enfadats i discutim direm moltes coses sense pensar-les perquè en aquell moment estem reactius i no estem sustentant l’emoció.

Podem posar distància entre nosaltres i l’objecte d’irritació, respirar profundament uns quants cops imaginant que la respiració calma la ira. No resolguis el problema fins que estiguis calmat i serè.

 
8.     Escolta

Hem d’aprendre a escoltar. Necessitem ser escoltats i per tant hem d’aprendre a escoltar també als altres, no interrompre converses, no jutjar, no interpretar...; simplement escoltar. Tenim la tendència a voler parlar més que escoltar. “-Si haguéssim de parlar més que escoltar, tindríem dues boques i una orella-“.


 9.     Dóna’t amor

Celebra els teus èxits i aprèn dels errors. No et diguis “sóc tonta”, “mira que sóc burru”, “és que no em surt res bé”... totes aquestes frases són auto-crítiques que al final ens acabem creient. Intenta adonar-te de les coses que fas bé i de les que et surten bé. Tothom té qualitats. Hem de treballar l’auto-consciència, comprensió i compassió amb nosaltres mateixos.10. 
Retro-alimenta positivament als altres

Tendim a dir les coses negatives dels altres i a no felicitar quan es fa bé la feina. Entrena per veure les coses que val la pena elogiar enlloc d’escollir tot el que pot ser criticat o jutjar. No t’ajuda ni a tu ni a les altres persones.

Contacta'ns

Per on ens has conegut?

Enviar