Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei Més informació Aceptar

10/04/2019

Les colònies escolars

Aquest any fem 25 anys i tenim moltes ganes de compartir la nostra activitat preferida amb vosaltres.

Comencem la temporada de colònies escolars! Les colònies són un valor fonamental del sistema educatiu català. Tenen una tradició molt arrelada al nostre país i creiem que és important recordar-ne la seva importància per mantenir-les al sistema i no deixar perdre les oportunitats d’aprenentatge que ens brinden.

Les colònies estimulen l’autonomia personal, la confiança i l’autoconeixement. Tenen una alta funció social, ajuden a afavorir la convivència, la cohesió de grup i el treball en equip. A més, promouen la curiositat, la descoberta naturalista, fomenten la conservació de l’entorn i l’amor per la natura.

Les colònies escolars

Totes les activitats són 100% experimentals i vivencials fet que aporta significativitat als aprenentatges curriculars que es treballin. Són, per tant, un complement extraordinari de tot el que es treballa la resta de l’any.

Entre les virtuts de les colònies cal destacar que són una experiència col·lectiva. Permet als alumnes viure en comunitat durant un mínim de 3 dies, conèixer-se millor uns als altres, compartir noves emocions, afrontar-se a situacions noves tots junts, superar reptes i pors...El seu  caràcter inclusiu  permet solucionar casos d’aïllament, buling o marginació.

“Els nens col·leccionen moments únics, emocionants que els fan créixer com a persones i com a ciutadans”.

La convivència permet reforçar vincles,  alume-alumne però també alumne-mestre. I és que les colònies serveixen a molts mestres per observar l’actitud dels nens en un entorn diferent, motivador, sense estrès.


 A més, els darrers últims anys s’ha anat donant importància al treball de competències emocionals durant les colònies, ja que aquestes desperten sentiments diferents i ofereixen oportunitats i situacions òptimes perquè els nens s’explorin, es qüestionin i experimentin. Les petites accions rutinàries d’àmbit quotidià com: rentar-se les dents, dutxar-se, anar a dormir sol, recollir la taula, escollir la roba... donen responsabilitat als nens i nenes i els permet desenvolupar consciència emocional i autonomia. S’aprofiten les colònies per a aprendre a posar nom a les nostres emocions, per a crear nous ponts de comunicació monitor-alumne, mestre-alumne, alumne-alumne.

 Durant els dies que acompanyem a nens i nenes de colònies hem vist veritables actes d’herois quotidians. Els nens i nenes s’ajuden uns als altres, si un perd la jaqueta els altres l’ajuden a buscar-la, si algú està enyorat rep abraçades dels seus companys, si algú es deixa la pasta de dents un company li deixa... potser dues nenes que a la classe no s’han relacionat durant el curs, troben el seu moment a les colònies per a compartir una xerradeta i viure experiències juntes.

Els dies de colònies són un regal per tots els nens i nenes que les viuen amb ganes i sense por. S’il·luminen les seves cares, estan enèrgics però a l’hora respectuosos, canvia el seu tarannà i fuig el nerviosisme del dia a dia. Les colònies són també un espai de respir, relaxació i aire pur.


 Volem seguir compartint rialles, emocions i vivències amb tots els nens i nenes, durant 25 anys més!

 

Contacta'ns

Per on ens has conegut?

Enviar