21/11/2018

L'època més màgica de l'any!

S’acosta el Desembre i amb ell el pont de la constitució, les festes de Nadal , el tió, el pare Noel i els reis Mags, i els dinars hipercalòrics.
Quines ganes! Però sabeu la història d’aquestes festes i de les seves tradicions?
L'època més màgica de l'any!
Fa molts i molts anys, el Nadal no era una festa religiosa i era considerat per a altres cultures una festa dedicada al culte al Sol. Pels Romans es deia “Natalis Solis Invicti” que vol dir “naixement del Sol Victoriós”. Pensareu: I per què a l’hivern es feia un culte al Sol? Si gairebé no el veiem!  Doncs exactament per això, per celebrar el solstici d’hivern i donar la benvinguda als dies que es van allargant poc a poc, a partir del 22 de Desembre. Després d’aquesta celebració arribava la festa del triomf del Sol sobre la foscor, el dia 25.

A partir del segle IV, el cristianisme va adoptar aquesta celebració per commemorar el naixement de Jesús. Amb el temps van aparèixer noves tradicions com el Tió, un costum cultural molt nostre.

Joan Soler Amigó escriu en l’Enciclopèdia de la fantasia popular catalana que el tió tal com el coneixem es va popularitzar durant els segles XVIII i XIX de les zones rurals i les muntanyes cap a les zones urbanes i la costa de Catalunya.


El tió es va popularitzar cap al segle XVIII, començant per les zones rurals i muntanyes cap a les zones urbanes i la costa de Catalunya. Originàriament era un tronc que cremava a casa i donava béns tan preuats com llum i escalfor.  La soca cremava de Nadal a reis i després es guardava com un amulet protector i les cendres s’escampaven per llocs de la casa i els conreus.

Aquesta tradició cultural va evolucionar i el tió es convertí  en un element de veneració. Van començar a alimentar-lo, a resar per ell o inclús fer-li libacions amb vi.

El simbolisme de fer cagar al tió recorda al concepte de fertilitat i al cicle de la natura. Amb el temps el tió és considerat un ésser, com un animal fantàstic. Aquesta característica es reforça incorporant potes i rostre al tió.


Actualment el tió és triat pels nens, que ha de ser alimentat normalment a partir del dia 8 de desembre i viu durant uns dies a casa i després de Nadal es crema o desapareix. Però perquè el tió cagui els regals el tió cal que la família es reuneixi al seu voltant la Nit de Nadal o el mateix dia de Nadal i que cantin una cançó tradicional, que varia segons la ciutat, província o comarca. Al mateix temps que es canta es donen cops de bastó a la soca.

Si encara no teniu el tió preparat a casa, no us preocupeu! Lleuredosmil us oferim la possibilitat de venir-lo a buscar al bosc, al seu origen! Els tenim tots geo-localitzats i tenim comprovadíssim que són els que caguen més! Aprofiteu aquests dies, abans que tots hagin trobat casa! Caça-tions per a tota la família!

+ info a continuació! http://www.lleuredosmil.com/casations_ca.php